ماژول اعلام حریق چیست؟

ماژول اعلان حریق

در سیستم‌های اعلام حریق چه در سیستم اعلام حریق آدرس‌پذیر و چه سیستم اعلام حریق متعارف، می‌توان از تجهیزات جانبی تحت عنوان ماژول (module) یا «میانجی» (Interface) برای هدایت و ایجاد ارتباط سیستم‌های جانبی مثل پمپ آتش‌نشانی یا آسانسور استفاده نمود. سیستم اعلام حریق به ماژول واسطه دستور قطع یا وصل می‌دهد و این ماژول‌ها با تأثیر بر کارکرد زون‌ها عملیات قطع یا وصل را انجام می‌دهد. اینترفیس‌ها بر اساس نوع کاربرد انواع گوناگونی دارند اما به‌طورکلی سه  دسته اصلی تقسیم می‌شود:

  • اینترفیس ورودی
  • اینترفیس خروجی
  • اینترفیس ورودی و خروجی

ماژول ورودی آتش‌سوزی را تشخیص داده و به پنل اعلام می‌کند. ماژول خروجی دارای یک رله است که به تجهیزات دستور قطع یا وصل می‌دهد. ماژول ورودی و خروجی ترکیبی از این دو است و می‌تواند هم‌زمان دو وظیفه تشخیص آتش‌سوزی و ارسال دستور برای قطع تجهیزات را انجام دهد.برای اینکه تفاوت سیستم اعلان حریق متعارف و سیستم اعلام آدرس پذیر را متوجه بشوید، پیشنهاد میکنم مقاله سیستم اعلان حریق متعارف چیست و سیستم اعلان حریق آدرس پذیر چیست را مطالعه کنید.

نحوه کارکرد ماژول یا اینترفیس ورودی (Input module):

بعد از تشخصی آتش‌سوزی، فرمان حریق توسط ماژول به پنل اعلام حریق منتقل می‌شود. به‌عنوان‌مثال اگر رله نشت‌یاب در زمان تشخیص گاز فعال شود ماژول ورودی فرمان را به مرکز کنترل منعکس می‌کند.

در ماژول ورودی آدرس‌پذیر روی یک لوپ قرارمی گیرند و بدین‌وسیله می‌توان تجهیزات ورودی مانند دتکتورهای گازی، فلو سوئیچ‌ها، شعله دارای رله خروجی، بیم دتکتورها و … را روی لوپ گذاشت.

نحوه کارکرد ماژول یا اینترفیس خروجی (Output module):

در خروجی این نوع ماژول یک رله گذاشته شده است که هنگام خرید تجهیزات جانبی به سیستم اعلام حریق دستور قطع یا وصل می‌دهد. به‌عنوان‌مثال اگر آشکارساز دود، دور ناشی از آتش‌سوزی را تشخیص بدهد این ماژول فعال می‌شود.

ماژول خروجی آدرس‌پذیر این قابلیت را دارد که تجهیزات خروجی مانند شیرهای برقی قطع گاز، فن‌ها و اگزاست فن‌ها، رله‌ها و کنتاکتورهای قطع برق چراغ‌ها و تابلوهای خروج اضطراری را کنترل نمود. از تجهیزات می‌توانند از دتکتور سیستم اعلام حریق و شستی سیستم اعلام حریق فرمان بگیرد.

نحوه کارکرد ماژول یا اینترفیس ورودی – خروجی (Input/output module):

این نوع ماژول ترکیبی از دو نوع ماژول دیگر است. در این نوع مدل اولویت کار با ماژول ورودی و سپس خروجی است. به‌عنوان‌مثال اگر دستگاه نشتی یاب گاز تشخیص بدهد، فرمان توسط ماژول ورودی به پنل مرکزی منتقل می‌شود و سپس همان ماژول پمپ‌های آتش‌نشانی را فعال می‌کند.

ماژول‌های هر سیستم اعلام حریق بر اساس پروتکل‌های خاص سیستم اعلان حریق طراحی می‌شود که این ماژول‌ها می‌تواند شامل موارد زیر باشد:

ماژول رابط (Interface Module)

برای شناسایی اجزای قابل آدرس‌دهی سیستم اعلام حریق بین دتکتور و اجزای مدار برای کارکرد سوئیچ بدون ولتاژ قرار می‌گیرد و وضعیت زون اعلام حریق را نشان می‌دهد. در مورد اینکه زون اعلام حریق چیست، میتوانید در مقالات اعلام حریق بخوانید.

مبدل مدار آدرس‌پذیر به متعارف:

 در بعضی از سیستم‌های آدرس‌پذیر به‌ناچار مجبور به استفاده از تجهیزات سیستم متعارف هستیم که در این مواقع از مبدل  استفاده می‌شود. این مبدل‌ها یا ماژول‌ها دارای دو مدار تغذیه هستند.

ماژول شبکه:

به کمک کارت‌های شبکه می‌توان چند پنل اعلام حریق را به اتصال داد. در این شبکه هرکدام از پنل‌ها می‌تواند هشدار مخصوص به خود را داشته باشد و وضعیت تحت کنترل خودشان را نشان بدهد. این کارت‌ها به‌صورت یک برد الکترونیکی در داخل تابلوها کنترل‌های مرکزی قرارمی گیرد.

رله خط چیست؟

رله خط‌ها نوعی واحد خروجی برای سوئیچ و راه‌اندازی تجهیزات مثل خاموش‌کردن دستگاه گرمایشی و تهویه برای جلوگیری از انتشار دود و آتش به سایر مناطق است. این رل‌ها از طریق تابلو پنل مرکزی، شستی‌ها و دتکتورهای حریق به‌صورت تک یا چندتایی در مدار قرار می‌گیرند و عملیات سوئیچ و راه‌اندازی را مدیریت می‌کند. رل‌ها نیز می‌توانند آدرس‌پذیر باشند.

قیمت خرید ماژول های اعلام حریق چگونه محاسبه می‌شود؟

با توجه به اینکه شما از چه برندی با چه تجهیزاتی دارد قیمت های متفاوتی دارد. برای اطلاع از قیمت دقیق ماژول های اعلام حریق با کارشناسان مادر تماس باشید.

آیا ماژول های اعلام حریق آدرس پذیر است؟

بله. از ماژول های اعلام حریق هم برای سیتسم اعلان حریق متعارف و هم سیستم های اعلام حریق آدرس پذیر میتوان استفاده کرد

Rate this post
مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سبد خرید
ورود

هنوز حساب کاربری ندارید؟