نحوه تعمیر سیستم اعلام حریق

تجهیزات و ابزارهای سیستم اعلام حریق، حساسیت و دقت بالایی باید داشته باشند. در نتیجه باید به طور مرتب سرویس دهی و تعمیر شود. وظیفه سیستم اعلام حریق بسیار مهم و قابل اهمیت است. پس در صورت بروز مشکل حتما نسبت به تعمیر سیستم اعلام حریق خود اقدام کنید. نحوه تعمیر سیستم اعلام حریق (How to repair the fire alarm system) بر عهده افرادی خاص است که وظیفه تعمیر و عیب یابی سیستم اعلام حریق را دارند. اما شما باید نسبت به نگهداری سیستم اعلام حریق در تلاش باشید. نگهداری و تعمیر سیستم اعلام حریق از مهم ترین مسائلی است که پس از خرید، باید به آن توجه داشته باشید. آلتون نتورک به شما چند نکته مهم را در راستای حفظ و نگهداری سیستم اعلام حریق خواهد گفت.

تعمیر سیستم اعلام حریق آدرس‌پذیر و متعارف

تعمیر انواع سیستم اعلام حریق چندان تفاوتی با هم ندارند. تعمیر سیستم اعلان حریق اورجینال شبیه به یکدیگر است. سیستم‌های اعلان حریق اتوماتیک تقریباً تنظیماتی شبیه به هم دارند، در نتیجه تفاوتی در تعمیر وجود نخواهد داشت. تفاوت سیستم‌های آدرس‌پذیر و هوشمند با سیستم‌های اعلان حریق متعارف، تجهیزات داخلی ساختمان است. همین تفاوت سیستم اعلام حریق متعارف و ادرس پذیر، باعث ایجاد وجه تمایزهایی شده است.

تجهیزاتی داخلی ساختمان هنگام استفاده از سیستم آدرس‌پذیر، به‌صورت خودکار نسبت به نگهداری سیستم اعلام حریق عملکردی دارند. نتیجه این عملکرد، آلارم‌هایی است که هنگام نیاز به تعمیر یا سرویس به صدا درمی‌آید. برای مثال آلارم هنگام کثیفی دتکتورها یا عدم کارکردن شستی‌ها عملکردی از خود نشان می‌دهد. در سیستم اعلام حریق آدرس‌پذیر، هر زمان تمام حالات ثبت می‌شود و می‌توان بررسی کرد.

اما در سیستم های اعلام حریق متعارف، کثیفی دتکتورها یا کارنکردن شستی‌ها تنها با تست و خطا کردن قابل فهمیدن است. در سیستم‌های اعلام حریق متعارف، اگر هر زون تا مرز پارگی خط ارتباطی پیش برود، قابل‌مشاهده خواهد بود. ضمن اینکه آلارم‌های تست بر روی پانل به‌صورت واضح قابل‌مشاهده است.

نحوه تعمیر ساده سیستم اعلان حریق

راهکارهای ساده‌ای برای تعمیر سیستم اعلام حریق وجود دارد که می‌توانید در حفظ و نگهداری بهتر سیستم اعلام حریق انجام دهید. این راهکارهای شامل:

  • تنظیم کردن مجدد حسگر دود
  • تعویض کردن باتری‌های سیستم
  • گرفتن گردوغبار از روی دتکتور یا شستی و …
  • تست کردن حسگرها بدون باتری
  • تعویض کردن حسگر دود (در صورت داشتن خطا)
  • مطالعه دستورالعمل و کتاب راهنمای سیستم اعلام حریق

با انجام فعالیت‌های بالا، می‌توانید از خراب‌شدن و مشکلات دیگری که ممکن است برای سیستم اعلام حریق پیش بیاید، جلوگیری کنید. باتوجه‌به هزینه بالای سیستم اعلام حریق، بهتر است به نگهداری و تعمیر به‌موقع سیستم توجه داشته باشید.

چک‌لیست و بهترین راهنما برای نگهداری سیستم اعلام حریق

نگهداری از سیستم اعلان حریق (Maintenance of fire alarm system) یکی از مهم‌ترین مراحل پس از نصب و راه‌اندازی سیستم اعلام حریق است که در صورت کوتاهی در انجام آن باعث ایجاد خسارات مالی و جانی خواهد شد. ممکن است سیستم اعلام حریق به دلیل‌های مختلفی دچار عیب شود و در عملکرد آن اختلال ایجاد کنند مانند گردوخاک، آلودگی محیطی، اتصال کوتاه یا قطع شدن سیم و… بررسی و نگهداری مداوم از سرویس اعلان حریق می‌تواند به شما کمک کند تا با این مشکل کنار بیایید.

در همین راستا ممکن است این سؤال برای شما پیش بیاید که نگهداری از سیستم اعلان  حریق شامل چه‌کارهایی می‌شود، هرچند وقت یکبار باید آن را بررسی نمود، چقدر عمر کرده است و سؤالات دیگر که در این مقاله به آنها پرداخته‌ایم.

تعمیر و نگه‌داری سیستم اعلام حریق

طبق تجربه استفاده از سیستم اعلام حریق سهم به سزایی در اطلاع‌رسانی به‌موقع و جلوگیری از خسارت نشای از آتش‌سوزی داشته است. اما در مواردی هم باوجوداینکه ساختمان به سیستم اعلام حریق مجهز بوده به‌درستی کارنکرده است بنابراین نگهداری و تعمیر سیستم اعلان آتش‌سوزی از اهمیت زیادی برخوردار است.

رایج‌ترین مشکلات سیستم اعلام حریق شامل موارد زیر می‌شود:

  • خاموش بودن سیستم اعلام حریق
  • خراب بودن سیستم اعلام حریق
  • تجهیزات غیراستاندارد و عدم توجه به نصب اصولی

عدم نگهداری و سرویس به‌موقع سیستم ای اعلان آتش‌سوزی باعث ایجاد آلارم‌های کاذب خواهد شد که در نتیجه سیستم ناکارآمد خواهد شد و همه اجزای سیستم اعلام حریق نیازمند محافظت است.

مدت‌زمان عمر سیستم اعلام حریق

یکی از مهم‌ترین پارامترهای نگهداری و بازرسی سیستم اعلام حریق، مدت‌زمان عمر آن است؛ به‌عنوان‌مثال روش نگهداری یک سیستم که اخیراً نصب شده و نزدیک به ۲ و ۳ سال عمر کرده است زیاد به مراقبت ندارد و فقط چک کردن طبق دستورالعمل کفایت می‌کند اما یک سیستم اعلام حریق که نزدیک به ۹ و ۱۰ سال عمر کرده است ممکن است براثر عوامل محیطی دچار مشکلاتی شده باشد که باید بیشتر به آن توجه کرد و بررسی نمود.

سیستم اعلام حریق را چه زمان‌هایی باید بررسی نمود؟

باتوجه‌به اینکه محلی که سیستم اعلان حریق نصب شده است چه میزان در خطر آتش‌سوزی است ممکن است دفعات چک کردن آن فرق داشته باشد. اما در حالت کلی در سال حداقل باید ۲ الی ۳ بار سیستم اعلان حریق را چک نمود. توجه داشته باشید که چک کردن سیستم اعلام حریق نباید بیشتر از ۶ ماه طول بکشد و از آن غافل شوید. بازرسی سیستم اعلام حریق نیز به عواملی مانند دستی یا خودکار بودن، متعارف، آدرس‌پذیر و بی‌سیم بودن ممکن است تفاوت داشته باشد.

معمولاً سیستم‌های اعلام حریق هر شرکت به همراه خود دفترچه راهنما دارد و در آن نحوه نگهداری از تجهیزات مختلف سیستم اعلان حریق مانند شستی سیستم اعلام حریق، دتکتور سیستم اعلام حریق، ریموت سیستم اعلان حریق و… بیان شده است که مطالعه آن برای مسئول نگهداری از سیستم اعلام حریق ضروری است.

روند نگهداری و سرویس سیستم اعلان حریق به‌طورکلی شامل بررسی‌های هفتگی، شش‌ماهه و سالانه است که در ادامه به بررسی‌های لازمه و استانداردهای بین‌المللی می‌پردازیم.

چک‌لیست سرویس نگهداری سیستم اعلام حریق

معمولاً هر سیستم اعلان حریقی به همراه خود دفترچه راهنما نصبل و نگهداری دارد که بر اساس آن باید انجام شود اما اگر به هر دلیل به دفترچه دسترسی ندارید می‌توانید از چک‌لیست زیر بررسی کنید:

  • بررسی چشمی روزانه انجام دهید و در صورت وجود ایراد در کارکرد، آن را ثبت کنید و سپس آن را برطرف کنید.
  • سیستم‌هایی که منطقه‌های زیادی را پوشش می‌دهد را به‌صورت  متناوب در هر هفته آزمایش کنید.
  • مشکلات را لیست کنید و به‌صورت هفتگی به افراد مربوطه ارائه دهید.
  • به‌صورت هفتگی قطع شدن سیگنال انتقال و یا صدای زنگ هشدار را بررسی کنید
  • هر ۵ ماه یک‌بار محیط اطراف کاشف‌های حریق را بررسی کنید.
  • هر ۳ ماه باتری و منابع تغذیه را بررسی کنید و در صورت نیاز تعویض کنید.
  • به‌صورت سالانه کابل‌کشی سیستمم اعلام حریق و اتصالات را بررسی کنید.
  • مهم‌ترین عامل در حفاظت و نگهداری از سیستم اعلان حریق، ناظر و مسئول بررسی آن است.

موارد بالا چک‌لیستی از کارهایی هست که بعد از نصب باید به‌صورت متناوب بررسی شود تا خللی در کار آن به وجود نیاید. همچنین علاوه بر این لیست یک چک‌لیست بین‌المللی نیز وجود دارد که باید هنگام نصب تجهیزات سیستم اعلام حریق به آن توجه داشت:

  • دتکتورها در فاصله ۵ متری از اتاقک آسانسور و اتاق تأسیسات ساختمان نصب شده باشد.
  • دتکتورها به‌اندازه ۰٫۵ متر از دیوار فاصله داشته باشد.
  • دتکتورها به‌اندازه ۰٫۵ متر از آبپاش سقف فاصله داشته باشد.
  • دتکتورها به‌اندازه ۱ متر از دریچه تهویه هوا فاصله داشته باشد.
  • دتکتورها طبق نقشه مصوب دتکتور اعلام حریق نصب شده باشد
  • شستی‌ها در فاصله ۱۰۰ الی ۱۵۰ سانتی‌متری از درب ساختمان باشد
  • شستی‌ها حدود ۱۱۰ تا ۱۴۰ سانتی‌متر از زمین فاصله داشته باشد
  • آژیر سیستم اعلان حریق در ارتفاع ۲ الی 4.2از زمین نصب شده باشد.
  • زون‌ها باتوجه‌به طبقات باشد و طبق نقشه باشد
  • سیم‌کشی و لوله‌کشی سیستم اعلام حری باید مستقل باشد.
  • سیستم اعلام حریق با برق اضطراری هماهنگ باشد
  • چراغ چشمک‌زن سیستم اعلام حریق بیرون ساختمان نصب شده باشد
  • تابلو اعلام حریق نصب شده باشد
  • در هر هال و اتاق‌خواب دتکتور دودی نصب شده باشد.

قرارداد تعمیر از سیستم اعلام حریق

قرارداد تعمیر سیستم اعلام حریق، یکی از انواع قراردادهای پیمانکاری است که طبق این قرارداد مسئولیت نصب و راه‌اندازی، سرویس و نگهداری آن طبق یک بازه زمانی مشخص در قبال پرداخت به‌عنوان حق‌الزحمه توسط کارفرما بر عهده پیمانکار خواهد بود. در این قرارداد کارفرما مدیر ساختمان خواهد بود که بعد از توافق با ساکنین اقدام به عقد قرارداد با شرکت‌های خدمات فروش سرویس اعلان خرید خواهد کرد.

در متن این قرارداد مواردی شامل مدت‌زمان خدمات‌دهی پیمانکار، میزان حق‌الزحمه، تعهدات و مسئولیت پیمانکار ذکر می‌شود و بعد از امضا طرفین موظف به ارائه خدمات هستند. برای مشاوره و اطلاع از قرارداد تعمیر و نگهداری سیستم اعلان حریق با تیم کارشناسان آلتون نتورک تماس حاصل فرمایید.

تعمیر سیستم اعلام حریق باید توسط کارشناس انجام شود؟

بله، بهتر است تعمیر سیستم اعلام حریق را به دست کارشناس متخصص خود بسپارید

راهکاری برای به تعویق انداختن تعمیر سیستم اعلام حریق وجود دارد؟

سیستم اعلام حریق بخش مهم ساختمان است پس تعمیر ان را به تعویق نیندازید.

5/5 - (1 امتیاز)
مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Table of Contents
سبد خرید
ورود

هنوز حساب کاربری ندارید؟