سیستم اعلام حریق حرارتی چیست؟

سیستم اعلام حریق حرارتی چیست؟

سیستم اعلان حریق حرارتی یا همان دتکتور حرارتی (Fire Alarm Heat Detector) نسبت به حرارت حساس بوده و با تغییر دمای محیط دتکتوراعلان حریق فعال می‌شود. بیشترین حرارت و گرما که جذب می‌شود ناشی از گازهای داغی است که فضای اتاق را پرکرده است. دتکتور گرمایی باتوجه‌به نوع آن درجه خاصی از دما حساس است و در یکی از شرایط حریق را تشخیص می‌دهد و فعال می‌شود و به مرکز کنترل سیستم اعلام حریق سیگنال ارسال می‌کند.

انواع دتکتورهای حرارتی

دتکتورها باتوجه‌به ساختار و حساست آنها نسبت به دما و نحوه آشکارسازی مدل‌های مختلفی دارد مانند:

  • دتکتورحرارتی ثابت
  • دتکتور حرارتی خطی
  • دتکتورحرارتی ترکیبی
  • دتکتور حرارتی افزایش

دتکتور حرارتی ثابت

دتکتور حرارتی ثابت (Fixed Temperature Heat Detector) نسبت به درجه حرارتی ثابت یکه از قبل تعریف شده است حساس است و به‌محض رسیدن دمای به محیط به آن دما، سیستم اعلام حریق آغاز می‌شود. نحوه کار این دتکتور به این شکل است که در این دتکتور دو کلید فلزی با ضریب انبساط متفاوت تعبیه شده است و به‌محض تغییر دما کلید خم و منحنی می‌شود و پس از آن کلید قطع و هشدار آغاز می‌شود.

دتکتور حرارتی ثابت، برای مکان‌هایی که دما به‌سرعت افزایش پیدا می‌کند و نوسان زیاد دما دارد بسیار مناسب‌تر است مانند آزمایشگاه یا آشپزخانه.

دتکتور حرارتی افزایشی

دتکتورهای حرارتی افزایشی نسبت به افزایش دما حساس بوده و در صورت افزایش آن از میزان دمایی که از قبل تعیین شده،سیستم اعلام حریق حرارتی فعال می‌شود. در دتکتور حرارتی افزایشی زمان و دما بسیار مهم است. نحوه کار این دتکتور بدین شکل است که دو حسگر ترموکوپلی و ترمیستوری دارد که یکی از آنها در محفظه بسته قرارداد و تحت تأثیر محیط نیست و دیگری در بیرون محفظه است و با تغییر دمای محیط به‌سرعت واکنش نشان می‌دهد. افزایش دما باعث تحریک این حسگرها و در نتیجه باعث به‌هم‌خوردن توازن دتکتور شده و در نتیجه آن دتکتور فعال می‌شود. میزان افزایش دما دتکتور حرارتی باید حدود 6 الی 8 درجه در 1 دقیقه  باشد تا دتکتور فعال شود.

معمولاً از این دتکتور در برای محیط‌هایی که تغییر دما سریع ندارد مورداستفاده قرار می‌گیرد همچنین محیط‌هایی که در عین ثابت بودن دمای معمولی، احتمال رخ دادن آتش در آنجا زیاد است مانند سیلوها. همچنین قابل به ذکر است که دتکتور گرمایی افزایشی نسبت به دتکتورگرمایی ثابت حساسیت بیشتری دارد و در اکثر مکان‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد.

دتکتور حرارتی خطی

دتکتور حرارتی خطی (Linear Heat Detector) به صورت یک کابل عمل پایش حرارت را سرتاسر طول خود انجام می‌دهد. مهم‌ترین مزیت این دتکتور این  است که در شرایطی مانند رطوبت و آلودگی نیز کاربرد دارند به همین دلیل احتمال هشدار کذب را کاهش می‌دهد. همچنین این دتکتور نیاز به تمیز کردن ندارد و افزایش دما را حتی در یک نقطه را اعلام می‌کند.

کابل‌های حرارتی در محیط‌های که دارای محدودیت نصب است همچنین در محیط‌های غبارآلود، آلوده و مرطوب بیشترین کاربرد را  دارد.

انواع دتکتور حرارتی خطی

دتکتور حرارتی خطی در دو نوع دیجیتال و آنالوگ در بازار وجود دارد که در ادامه به معرفی آنها می‌پردازیم

دتکتور حرارتی دیجیتال

دتکتور حرارتی دیجیتال از 2 سیم تشکیل شده است که به‌محض تغییر دما در نقطه‌ای از سیم کابل آن آب می‌شود و اتصال کوتاه رخ می‌دهد و باعث شناسایی وضعیت حریق می‌شود.

دتکتور حرارتی آنالوگ

دتکتور حرارتی آنالوگ از 4 سیم تشکیل شده است. نحوه عملکرد این دتکتور به این صورت است که با افزایش دما مقاومت سیم‌ها کم شده و به دنبال آن جریان عبوری افزایش پیدا می‌کند و با افزایش جریان دتکتور گرمایی حریق را تشخیص می‌دهد.

دتکتور حرارتی ترکیبی

دتکتور حرارتی ترکیبی، دتکتوری است که هم به دمای ثابت حساس است و هم به تغییرات دما. دتکتورهای حرارتی هم به‌صورت آدرس‌پذیر و هم به‌صورت متعارف هستند. برای مطالعه بیشتر پیشنهاد میکنم مقاله سیستم اعلان حریق آدرس پذیر چیست و سیستم اعلان حریق متعارف چیست را مطالعه کنید.

نکات مهم در مورد نصب دتکتور حرارتی

یکی از مهم‌ترین موارد در استفاده از دتکتور اعلان حریق نکات مرتبط با نصب آن است. در مورد نصب دکتور حرارتی نیز باید این نکات را  رعایت کرد مانند:

  • میزان پوشش‌دهی دتکتور گرمایی 5.3 متر است.
  • فاصله دو دتکتور نباید بیشتر 7.5 باشد.
  • مساحت قابل پوشش برای یک دتکتور حرارتی 56 مترمربع است.
  • در راه روهای کم عرض می‌توان در فاصله 100 متری نیز نصب شود.
  • ارتفاع نصب دتکتور حرارتی ثابت7.5 و دتکتور حرارتی افزایش 9 متر است.
  • فاصله دتکتور از دیوار باید بیشتر از 50 سانتی‌متر باشد.
  • در مکان‌های مرطوب بهتر است از دتکتور گرمایی استفاده نشود.

انواع پوشش کابل حرارتی

همان‌طور که گفته شد در دتکتورهای حرارتی کابلی با افزایش دما و آب شدن روکش کابل اتصال کوتاه رخ می‌دهد و یا طریق افزایش جریان سیستم هشدار را مطلع می‌کند به همین دلیل جنس روکش سیم‌ها بسیار مهم است. در ساخت این نوع کابل‌ها از 3 نوع جنس استفاده می‌کنند:

  • پلیمری (UPVC)
  • استیل (Stainless Steel)
  • پلیمر تجدیدپذیر (Rilsan)

برای اطلاعات بیشتر در مورد کابل‌ها می‌توانید مقاله کابل سیستم اعلام حریق را مطالعه کنید.

قیمت دتکتور های حرارتی چقدر است؟

دتکتور حرارتی در برند های مختلف با قیمت های متفاوت در بازار موجود است. قیمت دتکتور حرارتی نیز مانند سایر تجهیزات سیستم اعلان حریق بر اساس جنس مواد تشکیل دهنده، کشور سازنده، تاییدیه های آتش نشانی، تاییدیه های جهانی تعیین میشود.
برای اطلاع بیشتر از قیمت با کارشناسان آلتون نتورک تماس حاصل فرمایید.

کاربر دکتور حرارتی کجا است؟

دتکتورحرارتی در محیط هایی که حریق تولید دود نمی‌کند، اما دما و حرارت بالاییدارد بیشتر مورد استفاده قرار میگیرد.

Rate this post
مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سبد خرید
ورود

هنوز حساب کاربری ندارید؟