عملکرد سیستم اعلام حریق (Fire alarm system operation)، بهصورت برنامهریزیشده و با استفاده از سنسورهای موجود بر روی آن صورت میگیرد. کارکرد هر نوع از سیستم اعلام حریق متفاوت است و هرکدام نسبت به چیزی خاص حساسیت دارند. برای مثال برخی از سیستمهای اعلام حریق به دود حساساند. برخی دیگر به گاز مونوکسید کربن یا گازهای ناشی از حریق. فعالیت سیستم اعلام حریق بهگونهای است که پس از تشخیص حریق، با استفاده از آژیر سیستم اعلام حریق هشدار خطر را اعلام میکند. آلتون نتورک عملکرد تمام سیستم های اعلام حریق را برای شما در ادامه توضیح داده است.
نحوه عملکرد سیستم اعلام حریق
سیستم اعلام حریق با استفاده از آژیر و هشدارهایی که دارد پس از مطلع شدن از دود یا حریق، به صدا درمیآید. البته هشدار سیستم اعلام حریق به دو صورت دستی و اتوماتیک انجام میشود. در هر دو روش از شستی سیستم اعلام حریق استفاده میشود. در مدل دستی، با فشار دادن شستی خطر را در ساختمان اعلام میکند. در مدل اتوماتیک بهصورت خودکار اعلام میشود. اگر سیستم اعلام حریق اتوماتیک خطا داشته باشد و به مشکل بخورد، با استفاده از شستی افراد به کل ساختمان اطلاع خواهند داد. نحوه کار سیستمهای اعلان حریق اورجینال تفاوتی با یکدیگر ندارد و تنها در برخی از موارد دارای تفاوتهایی است.
عملکرد انواع سیستم اعلام حریق چگونه است؟
همانطور که در مقاله انواع سیستم اعلام حریق توضیح داده ایم، سیستم های اعلام حریق سه مدل دارد. هرکدام از این مدل ها، به نحوی متفاوت کار می کنند. در ادامه عملکرد هر کدام از انواع سیستم اعلام حریق را به شما معرفی می کنیم.
سیستم اعلام حریق متعارف
سیستم اعلام حریق متعارف از طریق جریان تشخیص را انجام میدهد. جریان عبوری از مدار در استفاده از این نوع سیستم اعلام حریق بسیار اهمیت دارد. بهصورت عادی، دتکتورها جریان کمی از هوا را از خود عبور میدهند. سیستم اعلام حریق متعارف سه عملکرد از خود نشان میدهد. اولین عملکرد سیستم اعلام حریق متعارف این است که جریان عبوری از آن بسیار کم است. این حالت، حالتی نرمال است که چراغ الایدی سیستم اعلام حریق سبز خواهد بود. دومین حالت، وجود آسیب یا اشکال در اتصالات است. هنگامی که یکی از سیمها دچار مشکل یا آسیب شود، چراغ الایدی سیستم اعلام حریق، زرد میشود. سومین حالت، هنگام وقوع حریق و آتش است. زمانی که حریق در ساختمان رخ دهد، رنگ چراغ سیستم اعلام حریق، قرمز میشود.
سیستم اعلام حریق آدرسپذیر
سیستم اعلام حریق آدرسپذیر، عملکردی تقریباً همانند سیستم اعلام حریق متعارف دارند. سیستم اعلام حریق آدرسپذیر در عملکرد خود، تفاوتهایی را دارد. برای مثال هنگام زونبندی یا بستن قطعات اصلی متوجه خواهید شد که هرکدام دارای آدرس مشخصی هستند. آدرسپذیر بودن زون و قطعات موجب شده تا محل دقیق حادثه یا حریق یافت شود. سیستم اعلام حریق آدرسپذیر با آدرسدهی به تمام قطعات، آدرس دقیقی را به دتکتورهای اعلام حریق میدهد.
سیستم اعلام حریق بیسیم
نحوه عملکرد سیستم اعلام حریق بیسیم با استفاده از تحریک دتکتورها و شستی صورت میگیرد. با سیگنال فرستادن دتکتورهای بیسیم یا شستیها، پنل مرکزی دریافت و به آژیرهای سیستم اعلام حریق مجدد ارسال میکند. صدایی که آژیر و هشداردهندهها در محیط پخش میکنند، نشان از حریق است.
تفاوت عملکرد سیستم اعلام حریق ادرس پذیر و متعارف چیست؟
سیستم اعلام حریق ادرس پذیر با استفاده از ادرس های دقیقی که بر روی قطعات و زون ها است، محل دقیق اتش سوزی را پیدا می کنند.
عملکرد کدام نوع سیستم اعلام حریق دقیق تر است؟
سیستم اعلام حریق ادرس پذیر به دلیل استفاده از ادرس، محل وقوع حادثه را دقیق تر و سریعتر متوجه می شود.