کابل کواکسیال چیست؟ کاربردهای کابل کواکسیال چیست؟ پیشرفت بشر در حوزه فناوریهای ارتباطی سبب شده تا به راحتی و در کمترین زمان ممکن بتوان با سراسر جهان، ارتباط برقرار کرد. به عنوان مثال به وسیله تلویزیون و رادیو میتوان از اخبار و رویدادهای کل دنیا با خبر شد یا به کمک شبکههای محلی و جهانی میتوان با افرادی که در فاصلههای دور از ما قرار دارند ارتباط برقرار کرده و اطلاعاتی را به اشتراک گذاشت.
برای تماشای تلویزیون، گوش دادن به رادیو و دسترسی به شبکههای محلی و جهانی به یکسری تجهیزات و سخت افزار نیاز داریم. کابل کواکسیال (Coaxial) که با نام کابل کواکس نیز شناخته میشود، یکی از همین تجهیزات بوده که به دلیل انتقال دیتاها و سیگنالها؛ نقش موثری در برقراری ارتباطات ماهوارهای، رادیویی و شبکهای دارد.
در این مطلب به طور خلاصه به معرفی این مدل کابل، بررسی انواع آن و کاربردهایی که دارد میپردازیم.
کابل کواکسیال چیست و چه کاربردهایی دارد؟
کابل کواکسیال همان کابلهایی است که در آنتن تلویزیون یا در آنتن مرکزی مورد استفاده قرار میگیرد.
تعریف کابل کواکسیال
کابل کواکسیال Coaxial یکی از انواع کابلهای شبکه مسی بوده و به علت وجود محافظهای فلزی و ساختار لایهای که دارد از تداخل سیگنالها جلوگیری مینماید. کار اصلی کابل کواکس انتقال سیگنالهای الکتریکی از طریق یک کانال فیزیکی است. کانال مورد نظر از یک هادی فلزی که توسط لایه عایق و محافظ رسانا پوشانده شده، تشکیل شده است.
هسته مسی کابل با سرعت دادهها را منتقل مینماید، زیرا به دلیل لایهها و محافظهای به کار برده شده در آن؛ عوامل خارجی و نویزها بر روی آن تاثیر نمیگذارد. در نتیجه دلیل اصلی موفقیت و پرطرفدار بودن این مدل کابل، ساختار حفاظت شده آن است.
اجزا سازنده کابل کواکسیال
طراحی لایه لایه و محافظت شده کابل کواکس دلیل اصلی پرطرفدار بودن آن است. اگر بخواهیم به صورت کلی اجزا کابل کواکسیال استاندارد را بررسی کنیم باید بگوییم، داخل آن یک کابل رسانای مسی قرار دارد که توسط یک لایه دی الکتریک پلاستیکی سبک یا عامل عایق محافظت میشود. دور لایه عایق نیز یک شبکه سبک وزن بافته، پیچیده شده و در آخر کل این اجزا را روکش کابل کواکسیال محافظ خارجی میپوشاند.
امپدانس کابل کواکسیال
زمانی که جریان سیگنالی از کابل عبور میکند، دچار اختلاف پتانسیل شده و به مقدار مقاومتی که یک کابل Coaxial در برابر اختلاف پتانسیل دارد، امپدانس کابل کواکسیال میگویند. مقدار امپدانس کابلهای کواکس معمولا 50 یا 75 اهم است، که با توجه مقدار اختلاف پتانسیل، مقاومت ایجاد شده در دستگاه و کاربرد آن نوع کابل انتخاب میشود.
مقدار امپدانس استاندارد تجهیزات آزمایشگاهی و فرستندهها و گیرندههای رادیویی، سیستمهای پخش رادیویی و تلویزیونی، رادیو CB ، wi-fi و… 50 اهم بوده و مقدار امپدانس آنتن دو قطبی موج، اتصالات آنتن تلویزیون نامتعادل، سیستمهای گیرنده تلویزیون ماهوارهای، تلویزیون کابلی، اینترنت باند پهن (کابلی)، ویدئو و صدای دیجیتال 75 اهم است.
کاربردهای کابل کواکسیال
این نوع از کابلهای شبکه، به دلیل ساختاری که دارند، از تداخل سیگنالهای جلوگیری مینمایند و وظیفه اصلی انتقال امواج از آنتن به گیرنده است. رایجترین کاربرد کابلهای کواکسیال در، اتصال تلویزیون به آنتن و گیرندههای دیجیتال است؛ به همین دلیل به نام کابل کواکسیال آنتن نیز شناخته میشوند.
به طور معمول از کابل کواکسیال برای تلویزیون و ماهواره استفاده میشود. همچنین علاوه بر کاربردهای خانگی از کابلهای کواکسیال برای متصل کردن دفتر مرکزی به دکلهای تلفنی نزدیک مشتری استفاده میشود.
به طور کلی این مدل کابل برای اتصال اترنت در اینترپرایزها و دیتاسنترها کاربرد دارد. همچنین از کابل Coaxial در اتومبیل، هواپیما، تجهیزات نظامی و پزشکی مورد استفاده قرار میگیرد.
آنچه در مقاله کابل کواکسیال شرح دادیم
کابل کواکسیال Coaxial یکی از کابلهای شبکه بوده، که هسته مرکزی آن از جنس مس ساخته شده است. این مدل کابل دارای ساختاری لایه لایه بوده یعنی رسانای مرکزی مسی داخل کابل، توسط یک لایه دی الکتریک پلاستیکی سبک یا عامل عایق محافظت شده و دور لایه عایق نیز یک شبکه سبک وزن بافته، پیچیده شده؛ در آخر نیز کل این اجزا را یک روکش عایق محافظ خارجی پوشانده است. همین ساختار لایهای سبب شده تا از نویز کابل کواکسیال پیشگیری نماید.
یکی دیگر از ویژگیهای کابلهای مدل Coaxial، مقاومت آن در برابر اختلاف پتانسیل جریان الکتریکی بوده؛ که به آن امپدانس کابل گفته میشود. مقدار استاندارد امپدانس کابلها 50 اهم و 75 اهم است. کابلهای مسی کواکس را بر اساس قطر، ضخامت سیم هادی، مقدار امپدانس، کاربرد، نوع رابط و عوامل دیگر به انواع مختلفی دستهبندی مینمایند؛ که در این مطلب به طور مختصر آنهارا معرفی نمودیم.