در عصر کنونی به دلیل وابسته بودن بسیاری از کارها به اینترنت و شبکه، در اکثر خانهها، سازمانها، شرکتها و استارت آپها یک مودم وجود دارد. این مودمها در واقع پل ارتباطی میان دستگاه مورد نظر با بستر پهناور اینترنت هستند؛ که با برقراری این ارتباط میتوان اطلاعات و دادههای زیادی را ارسال و دریافت کرد. برای انجام این کار به صورت صحیح، باید اطلاعات به درستی مسیریابی شوند. به منظور برقراری یک شبکه به تجهیزات خاصی مانند سوئیچ، کابل، هاب، اکسس پوینت، روتر و… نیاز داریم؛ که وظیفه مسیریابی اصولی اطلاعات بر عهده روتر است.
در این مطلب قصد داریم به معرفی این سخت افزار که وظیفه اصلی آن، هدایت اطلاعات در مسیر درست و رساندن آنها به کاربر است، بپردازیم. همچنین انواع مختلف آن، وظایفی که بر عهده دارد، کاربردها و مزایا استفاده را بررسی مینماییم.
تعریف روتر
روتر Router یکی از تجهیزات اصلی شبکه بوده و واژه آن به معنای راه پیما یا مسیریاب است، به همین دلیل به آن دستگاه مسیریاب نیز گفته میشود. این دستگاه الکترونیکی کوچک، دستگاههای مختلف مانند کامپیوتر، لپ تاپ و… را از طریق اتصالات سیمی یا بدون سیم (wireless) به شبکههای مختلف متصل مینماید؛ که وظیفه اصلی آن مسیریابی میان دستگاهها در شبکه های مختلف است.
ایجاد و توسعه زیرساختهای شبکه، جزء وظایف اصلی این دستگاه مسیریابی بوده و مهمترین کاری که انجام میدهد، برقراری یک ارتباط امن میان دو شبکه محلی و گسترده است. ضرورت و اهمیت ویژه این دستگاه مسیریاب در شبکه، به حدی است که عدم وجود آن برابر است با عدم برقراری ارتباط و دسترسی به شبکههای محلی و جهانی!
مزایا استفاده از روتر
- برقراری ارتباط با جهان پیرامون
- امنیت و محافظت از اطلاعات در برابر تهدیدات امنیتی
- اولویت بندی سیستمها
- افزایش بهرهوری و خدمترسانی
- کاهش هزینههای زیرساختی و عملیاتی
- اشتراکگذاری اطلاعات مهم سازمان بین کارمندان به منظور دسترسی یکسان به دادهها
- دسترسی به برنامههای پیشرفته
- برقراری ارتباطات ویدیویی بدون نقص
- دسترسی آسان و سریع به اطلاعات
- عدم محدودیت برای برقراری اتصال میان تجهیزات
آنچه در مقاله روتر چیست بیان کردیم
هم اکنون اکثر کارهایی که در طول روز انجام میدهیم به اینترنت و شبکه وابسته است. برای برقراری شبکه و دسترسی داشتن به شبکه گسترده اینترنت، به تجهیزاتی مختلفی نیاز داریم. روتر (Router) یکی از مهمترین اجزا شبکه بوده، که وظیفه اصلی آن برقراری ارتباط میان دستگاههای مختلف و اتصال آنها به شبکههای گسترده جهانی است. به طور خلاصه باید گفت که برای دسترسی داشتن به شبکههای مختلف و ارسال اطلاعات وجود این دستگاه مسیریاب ضروری است.