تاریخچه سیستم اعلام حریق

لازمه استفاده از سیستم اعلام حریق، امروزه آشکار شده است و به دلیل پیچیدگی های ساختمانی و مسکونی یکی از نیاز های مهم هر ساختمان است. تاریخچه سیستم اعلام حریق (History of fire alarm system)، به چند قرن پیش باز می گردد. در گذشته افراد برای شناسایی و اطلاع رسانی حریق از زنگ های دستی استفاده می کرده اند. نگهبانان هنگامی که از وجود حریق یا آتش مطلع می شدند، زنگ های دستی را به صدا در می آوردند. با به صدا در آمدن آژیر های مکان، افراد به دنبال آتش نشان ها می رفتند.

تاریخچه اولین سیستم اعلام حریق به چه زمانی بر می گردد؟

سال 1847 میلادی در نیویورک، اولین سیستم اعلام حریق ساخته شد. این سیستم اعلام حریق با استفاده از خط تلگراف برای اطلاع رسانی هشدارهای حریق ایجاد شد. این سیستم از اطلاع رسانی هشدار های اعلام حریق اشتباه جلوگیری می کرد. علاوه بر آن، در تلاش بودند که هشدار و آژیر سیستم اعلام حریق را در تمام شهر ها با سرعت بالا ارسال کنند. سرعت بالای سیستم اعلام حریق، موجب شده بود تا هزینه های سالانه شهرها کاهش پیداکند و مخارجی که برای نصب، تعمیر یا نگهداری استفاده می شود از دولت حذف شود.

پس از اختراع اولین سیستم اعلام حریق چه اتفاقی افتاد؟

پس از معرفی اولین سیستم اعلام حریق، استقبال گسترده ای از آن شکل گرفت. سپس در مارس 1851 یک دکتر جوان اهل بوستون، نوعی سیستم ساخت که به عنوان زنگ شهری عمل کند. این سیستم اعلام حریق دارای 40 جعبه سیگنال و 19 زنگ بود که در بخش های مختلف شهر از جمله کلیساها، مدارس و آتش نشانی نصب می شد.

مزایای سیستم اعلام حریق

سیستم‌های اعلام حریق انواع گوناگونی دارد که هرکدام ویژگی‌های خاص خود را دارد اما به‌طورکلی سیستم اعلام حریق شامل سیستم اعلام حریق متعارف، سیستم اعلام حریق آدرس پذیر و سیستم اعلام حریق وایرلس می‌باشد که می‌توانید تجهیزات و اطلاعات کلی آنها را در مقاله‌های سیستم اعلام حریق متعارف چیست، سیستم اعلام حریق آدرس پذیر چیست و سیستم اعلام حریق بیسیم چیست مطالعه کنید.

 از جمله مزایای سیستم اعلان حریق  بی‌سیم می‌توان  قابلیت جابه‌جایی، ارتقا آسان، فاقد نیاز به برق شهری زیبایی بصری بهتر اشاره کرد. در مقابل سیستم اعلام حریق آدرس‌پذیر هزینه پایین‌تری نسبت به سیستم اعلام حریق بی‌سیم دارد و از کابل کشی کمتری نیاز دارد در عین حال به راحتی می‌توان سریع‌تر و راحت‌تر عیب یابی نمود.

آتش سوزی یکی از حوادثی است که ممکن است حاصل یک فراموشی کوچک یا یک سهل انگاری ساده اتفاق بیفتد و خسارات زیادی را بار آورد. حال که تکنولوژی این امکان را داده است که از خسارات جلوگیری کنیم بهتر است به استفاده از آن در مکان‌هایی که در آن سرمایه‌گذاری شده است، چه مالی و چه جانی اهمیت زیادی بدهید. به‌عنوان مثال برای مزایای سیستم اعلام حریق می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

نجات جان افراد با وجود سیستم اعلان حریق

خسارت مالی در برابر از دست دادن یکی از اعضای خانواده قطعاً از اهمیت پایین تری برخوردار است و اگر بدانید که با استفاده از سیستم اعلان حریق می‌توانید از بروز چنین اتفاقاتی جلوگیری کنید قطعاً از آن غافل نخواهید شد. با سیستم اعلان حریق فرصت نجات جان آدم‌ها را در زمان کوتاه‌تری پیدا می‌کند

کاهش ضررهای مالی با استفاده از سیستم اعلام حریق

یکی از ویژگی‌های بارز و خوب سیستم‌های اعلان حریق این است که با بروز حادثه، به‌صورت خودکار با آتش‌نشان‌ها تماس می‌گیرد و به آنها اطلاع خواهد داد و تیم امداد در زمان کوتاه‌تری می‌تواند برسند و از میزان خسارات حاصل از آتش سوزی کم کنند.

نظارت ۲۴ ساعته توسط سیستم اعلام حریق

سیستم اعلام حریق ۲۴ ساعته در حال فعالیت است و مانند یک نگهبان مراقب محیط تحت نظارت خود است و در صورت بروز حادثه سریع دست به اقدام می‌زند.

دلیل اهمیت استفاده هم‌زمان از سیستم اعلام حریق و اطفا حریق

سیستم اعلام آتش سوزی پس از شناسایی خطر به کمک دتکتورهای سیستم اعلام حریق، با استفاده از آژیرهای سیستم اعلام حریق افراد را از بروز حادثه باخبر می‌کند تا بتوانند زودتر اقدامات لازم برای مقابله با آتش سوزی را انجام بدهند. طبق برنامه ریزی‌های سیستم اعلام حریق، بعد از گذشت زمان مشخص به سیستم اطفا حریق دستور فعال‌سازی می‌دهد و سیستم اطفا حریق اقدام به کنترل و سرکوب حادثه می‌کند.

سیستم اطفا حریق با توجه به محیطی که در آن نصب شده است از مواد مختلفی تجهیز شده است و با فعال سازی آن توسط سیستم اعلان حریق مواد موجود در مخزن‌ها را آزادکرده و سعی در کنترل و توقف حادثه می‌کند.

معایب سیستم اعلان حریق متعارف

در سیستم اعلان حریق متعارف شاید تجهیزات به کار رفته به نسبت تجهیزات در سایرانواع سیستم های اعلام حریق از قیمت کمتری برخوردار باشد اما هزینه نصب  و پیاده سازی آن به دلیل استفاده زیاد از سیم و کابل نسوز اعلان حریق بسیار پرزحمت و هزینه بردار است. همچنین به دلیل کابل کشی امکان جابه جایی به راحتی ندارد و در صورت بازسازی ساختمان و یا تغییر محل نصب تجهیزات سیستم اعلان حریق شامل هزینه بیشتری خواهد شد. همچنین سیستم اعلام حریق متعارف محل دقیق آتش سوزی را مشخص نمی‌کند و فقط محدوده‌ای که این اتفاق رخ داده است را نشان می‌دهد و ممکن است زمان پیدا کردن محل دقیق احتراق کمی طول بکشد. در مقاله سیستم اعلام حریق متعارف چیست به طور کامل در مورد کابل کشی و کاربردهای این سیستم صحبت شده است.

معایب سیستم اعلام حریق آدرس پذیر

یکی از معایب اصلی سیستم اعلام حریق آدرس پذیر پرهزینه بودن آن است که ممکن است برای پروژه‌های کوچک صرفه اقتصادی نداشته باشد. همچنین این سیستم به دلیل آدرس‌پذیر بودن تجهیزات، نیاز به برنامه‌ریزی دقیق و بسیار حساسی دارد و در صورت عدم مدیریت و آدرس‌دهی درست با مشکل روبه‌رو خواهد شد. در مقاله سیستم اعلام حریق آدرس پذیر چیست به طور کامل درمورد این سیستم توضیح داده شده است.

معایب سیستم اعلان حریق بیسیم

سیستم اعلان حریق به دلیل زیبایی و هزینه نصب پایین با محبوبیت بیشتری در سازه‌های جدید پیدا کرده است اما در کنار این مزایا معایبی دارد که دانستن آنها می‌تواند در تصمیم گیری و انتخاب سیستم اعلام حریق بسیار تأثیرگذار است. از جمله این معایب می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

نیاز دائم به باتری

همان‌طور که در مقاله سیستم اعلان حریق وایرلس چیست اشاره شده است سیستم اعلان حریق وایرلس بدون سیم و است و با باتری کار می‌کند و در صورت سهل‌انگاری و اتمام باتری آن عملاً از کارافتاده و نمی‌تواند در صورت بروز حادثه اطلاع بدهد.

عدم کارکرد درست در محیط‌های بزرگ

سیستم اعلام حریق وایرلس در محیط‌های کوچک که اختلال محیطی و رادیویی کمتر است بهتر عمل می‌کند اما در محیط وسیع که دامنه سیستم‌ها گسترده است ممکن است در ارسال سیگنال به پنل مرکزی سیستم اعلام حریق با مشکل روبه‌رو بشود و نتواند به خوبی پیام را منقل کند.

محدودیت در عملکرد

سیستم‌های هشدار متعارف و آدرس پذیر که با کابل به پنل مرکزی متصل هستند امکان تماس تلفنی با آتش نشانی را دارند اما ازآنجایی که سیستم‌های نظارتی آتش نشانی معمولاً سیم دار هستند، اتصال آنها به سیستم اعلان حریق وایرلس امکان پذیر نیست.

قیمت تجهیزات

هرچه تکنولوژی پیشرفته تر باشد به مراتب قیمت آن نیز بیشتر است در همین راستا سیستم اعلان حریق وایرلس از هزینه بسیار بیشتری نسبت به سیستم اعلان حریق سیم دار دارد.

کدام سیستم برای ما مناسب‌تر است؟

با توجه  به معایبی که گفته شد برای انتخاب مناسب، همچنین در هنگام انتخاب باید باتوجه‌به ساختار فیزیکی و ساختار محلی که قصد نصب سیستم را دارید اقدام به خرید کنید. در این راستا تیم کارشناسان آلتون نتورک آماده مشاوره و خدمات‌دهی به شما عزیزان است.

سیستم اعلان حریق بیسیم بهتر است یا سیم دار؟

با توجه به کاربرد و ویژگی های آنها که در مقاله معایب سیستم اعلام حریق ذکر شده است، بت توجه به شرایط م ممکن است متفاوت باشد اما معمولا سیستم اعلام حریق آدرس پذیر از انعطاف پریزی بیشتری برخوردرا است.

اولین سیستم اعلام حریق چه زمانی ساخته شد؟

طبق تاریخچه سیستم اعلام حریق، اولین سیستم در سال 1847 ساخته شد.

سیستم های اولیه اعلام حریق به چه شکلی بود؟

تنها دارای جعبه سیگنال و زنگ بود. اولین سیستم توسط خط تلگراف صورت می گرفت.

3/5 - (3 امتیاز)
مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Table of Contents
سبد خرید
ورود

هنوز حساب کاربری ندارید؟